Meniu Toggle menu

Anul Credinţei va începe în octombrie

A mai rămas puţin timp şi se va deschide Anul Credinţei, atât la nivelul Bisericii Universale cât şi în dieceze.

Scrisoarea apostolică a papei Benedict al XVI-lea, Porta fidei (Poarta credinţei), publicată anul trecut, la 17 octombrie, anunţa proclamarea Anului Credinţei începând cu 11 octombrie 2012, în cea de-a 50-a aniversare a deschiderii Conciliului Vatican II. Tot atunci se vor împlini 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, iar în aceeaşi lună va fi şi Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor, cu tema „Noua evanghelizare pentru transmiterea credinţei creştine”. Anul Credinţei se va încheia la 24 noiembrie 2013.

A fost publicat Calendarul Anului Credinţei, care va fi deschis cu o celebrare solemnă prezidată de Sfântul Părinte, în dimineaţa zilei de joi, 11 octombrie, în Piaţa „Sfântul Petru”. Vor participa părinţii sinodali şi preşedinţii conferinţelor episcopale. Calendarul prevede câteva evenimente la care va fi prezent papa Benedict al XVI-lea, împreună cu o serie de întâlniri, întruniri şi iniţiative care vor aprofunda diferitele teme religioase şi culturale legate de celebrare.

Toate iniţiativele şi evenimentele ce vor avea loc în acest an au scopul de a susţine credinţa credincioşilor. Papa a indicat în Porta fidei obiectivele: „Dorim ca acest An să trezească în fiecare credincios aspiraţia de a mărturisi credinţa în plinătate şi cu reînnoită convingere, cu încredere şi speranţă. Va fi o ocazie propice şi pentru a intensifica celebrarea credinţei în liturgie, şi îndeosebi în Euharistie […] A redescoperi conţinuturile credinţei mărturisite, celebrate, trăite şi rugate şi a reflecta asupra actului însuşi cu care se crede este o angajare pe care orice credincios trebuie să şi-o însuşească” (nr. 9).

Logoul Anului Credinţei reprezintă o barcă mergând pe valuri, imagine a Bisericii. Catargul mare este o cruce care înalţă velele, care la rândul lor, cu semne dinamice, realizează grupul de trei litere ale lui Cristos (IHS). Pe fundalul velelor este reprezentat soarele care, asociat la grupul de trei litere, face trimitere la Euharistie. Pentru a fi informaţi cu privire la toate evenimentele, a fost dezvoltat un site internet (www.annusfidei.va) disponibil în mai multe limbi. Imnul oficial al Anului Credinţei, Credo, Domine, adauge nobis fidem, este ca o invocaţie către Domnul ca să mărească în toţi credinţa.

Aşa cum s-a spus la conferinţa de presă pentru prezentarea Anului Credinţei (21 iunie), „o mică imagine a lui Cristos din domul din Cefalu îi va însoţi pe toţi pelerinii şi credincioşii din diferitele părţi ale lumii. Pe spate este scrisă Mărturisirea de credinţă (Crezul). Unul dintre obiectivele Anului Credinţei este de a face din crez rugăciunea zilnică învăţată pe de rost, aşa cum era obiceiul în primele secole ale creştinismului. Conform cuvintelor sfântului Augustin: „Primiţi formula credinţei care este numită Simbol. Şi când aţi primit-o, imprimaţi-o în inimă şi repetaţi-o în fiecare zi în interior. Înainte de a vă culca, înainte de a ieşi, luaţi cu voi Simbolul. Nimeni nu scrie Simbolul numai cu scopul de a fi citit, ci ca să fie meditat””. În acest sens, papa recomandă Catehismul Bisericii Catolice.

Publicaţia Lumina creştinului va căuta să-i ajute pe cititori în aprofundarea credinţei lor. Câte o cateheză legată de cele 12 articole ale Crezului va însoţi revista începând cu luna următoare. La nivel naţional se pregăteşte un site (www.credinta-catolica.ro) care va aduna toate textele legate de credinţă, cum ar fi: Catehismul Bisericii Catolice, Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, Micul catehism euharistic, Pregătire pentru primirea primei sfintei Împărtăşanii, Credinţa catolică. Cateheză pentru adulţi etc.

Aşadar, un an în care se celebrează şi se oferă credinţa; un an în care suntem invitaţi să cunoaştem conţinuturile credinţei.

Pr. Cornel Cadar

Preluat din numărul 9 pe 2012 al revistei Lumina creştinului

Opinii, gânduri, întrebări...