Meniu Toggle menu

Material video despre Anul Credinţei

În încercarea de a promova pe cât mai multe căi posibile Anul Credinţei, am păşit pe un teritoriu nou: al videoclipurilor. Am încercat să realizăm o prezentare pe cât se poate dinamică şi interesantă, dar totuşi scurtă, despre Anul Credinţei. Iar rezultatul este publicat pe YouTube şi poate fi văzut şi mai jos. Dacă vă interesează acest material video offline, adică într-un context fără acces la internet, îl puteţi descărca în format WMV de aici.

Iată şi transcrierea videoclipului.

  1. Suntem în Anul Credinţei, într-un timp special pentru Biserică. Dar oare de ce un An al Credinţei? Cine şi când l-a convocat? Cu ce ocazie, şi mai ales de ce? Este el important şi pentru mine? Ca să aflăm răspunsurile la aceste întrebări ne vom întoarce puţin în timp.
  2. În ziua de 16 octombrie 2011, Sfântul Părinte anunţa convocarea unui An al Credinţei. Şi explica de ce: „pentru a da un înnoit impuls misiunii întregii Biserici de a-i conduce pe oameni afară din deşertul în care adesea se află spre locul vieţii, spre prietenia cu Cristos, Cel care dăruieşte plinătate vieţii omului”.
  3. Titlul scrisorii apostolice prin care a fost convocat oficial Anul Credinţei este „Porta fidei”, adică „Poarta credinţei”. În acest document găsim nu doar motivaţiile Papei Benedict al XVI-lea pentru convocarea făcută, ci şi reflecţii despre credinţă, pe care suntem invitaţi să le aprofundăm.
  4. Ca dată de începere a Anului Credinţei, Sfântul Părinte a fixat ziua de 11 octombrie 2012. Data a fost aleasă pentru a marca un eveniment început în 1962, adică cu 50 de ani în urmă, şi anume deschiderea lucrărilor Conciliului Vatican II. Acesta s-a desfăşurat între 1962 şi 1965, cu roade deosebit de bogate şi de semnificative pentru viaţa Bisericii.
  5. Ziua de 11 octombrie 2012 mai include însă o aniversare: în 1992, cu douăzeci de ani în urmă, avea loc publicarea Catehismului Bisericii Catolice. Papa Benedict spune despre această lucrare că „ilustrează forţa şi frumuseţea credinţei”. Catehismul Bisericii Catolice a fost ulterior punctul de plecare pentru alte lucrări importante, precum Compendiul sau YouCat, catehismul tinerilor…
  6. Anul Credinţei ne atrage atenţia asupra unui fenomen îngrijorător: răcirea credinţei multora dintre botezaţi. Preocupat de acest fenomen, Papa a înfiinţat un Consiliu Pontifical pentru Noua Evanghelizare şi a convocat un Sinod pe aceeaşi temă. Întreg Anul Credinţei va încuraja noua evanghelizare, sprijinindu-i pe credincioşi să îşi redescopere credinţa, să o cunoască, să o trăiască, să o mărturisească şi să o răspândească.
  7. Pentru a identifica evenimentele organizate în cadrul Anului Credinţei, în parohia Dvs sau la nivelul Diecezei, respectiv Eparhiei, căutaţi acest logo. Observăm o barcă pe valuri, imagine a Bisericii. Catargul este o cruce, care împreună cu velele formează cristograma IHS. Iar pe fundal este un soare, care, împreună cu cele trei litere, face trimitere la Euharistie. Sub logo puteţi vedea icoana oficială, cu Cristos Pantocrator.
  8. La final câteva sugestii pentru trăirea Anului Credinţei. Studiaţi catehismul şi actele Conciliului Vatican II, împreună cu alţii, dacă parohia oferă un astfel de cadru. Practicaţi Împărtăşania şi Spovada deasă, pentru a vă nutri şi întări credinţa. Rugaţi-vă şi citiţi din Biblie. Fiţi atenţi la mărturia (sau contramărturia) pe care o daţi prin cuvintele şi faptele Dvs. Şi nu uitaţi să trăiţi întreg Anul Credinţei ca pe o mare sărbătoare, o sărbătoare a credinţei catolice!
  9. Şi tot sugestii sunt următoarele situri catolice, care vă pot ajuta să vă aprofundaţi credinţa. Credinta-Catolica.ro, Magisteriu.ro, Cateheza.ro, Stii.Cateheza.ro şi Biblia.Cateheza.ro.

Opinii, gânduri, întrebări...