Meniu Toggle menu

Scurtă prezentare a Anului Credinţei

La 16 octombrie, la Liturghia celebrată cu participanţii la o conferinţă desfăşurată în Vatican ce a avut ca temă noua evanghelizare, Papa Benedict al XVI-lea a anunţat convocarea Anului Credinţei, stabilind că va avea loc între 11 octombrie 2012 şi 24 noiembrie 2013 (vezi ştirea şi predica).

  • Data de deschidere, 11 octombrie 2012, a fost aleasă pentru că atunci se vor aniversa 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II şi 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice.
  • Data de închidere, 24 noiembrie 2013, a fost aleasă fiind sărbătoarea lui Cristos Rege, ultima zi a anului liturgic latin (2012-2013).

Convocarea efectivă a Anului Credinţei a fost făcută de Suveranul Pontif prin Scrisoarea apostolică „Porta fidei” (Poarta credinţei), dată în formă de motu proprio şi semnată la 11 octombrie 2011 şi făcută publică la 17 octombrie acelaşi an. În document se exprimă dorinţa ca Anul Credinţei „să trezească în fiecare credincios aspiraţia de a mărturisi credinţa în plinătate şi cu reînnoită convingere, cu încredere şi speranţă” (nr. 9). La începutul anului 2012, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei a publicat o „Notă cu indicaţii pastorale pentru Anul Credinţei”, în care se oferă o serie de sfaturi concrete, grupate pe patru niveluri: al Bisericii Universale; al Conferinţelor Episcopale; al Diecezelor/Eparhiilor; şi în fine al parohiilor, comunităţilor, asociaţiilor şi mişcărilor.

Opinii, gânduri, întrebări...